~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Ο Πετρόπουλος, ο «υπόκοσμος» η ΕΡΤ και η documenta 14

ΕΡΤ//συγγραφείς//εκθέσεις
20.03.2017 


Εγραψε την ιστορία του «υποκόσμου» της Ελλάδας. Αντί να γράφει για πολιτικούς και στρατηγούς, προτιμούσε να γράφει για το ρεμπέτικο, τους μποέμ, τους αλήτες και τους εγκληματίες.
Ο λόγος για τον Ηλία Πετρόπουλο, τον ρηξικέλευθο συγγραφέα που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του. Και σε αυτόν εστιάζει η ταινία «Ηλίας Πετρόπουλος: ένας κόσμος υπόγειος» (Elias Petropoulos: An Underground World), που μεταδίδεται απόψε τα μεσάνυχτα, πρώτη φορά τηλεοπτικά, από την ΕΡΤ-2, στο πλαίσιο της εκπομπής «Κείμενα: documenta 14».
Το ντοκιμαντέρ έχει ως επίκεντρο μια συνέντευξη με τον συγγραφέα στο Παρίσι, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του, το 2003. Γυρίστηκε στο Παρίσι, όπου ο Ηλίας Πετρόπουλος πέρασε ως αυτοεξόριστος τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του.
Ελαβε μέρος έμπρακτα στην Αντίσταση κατά των ναζί στην Κατοχή και αργότερα επέκρινε απερίφραστα την καταστολή και τη λογοκρισία, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διαφύγει στη Γαλλία λόγω της χούντας.
Πρόκειται για μια συμπαραγωγή (ΕΡΤ, ΕΚΚ και PORTOLANOS FILMS) του 2005, σε σκηνοθεσία και σενάριο Καλλιόπης Λεγάκη. Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Μισουρίδη, η μουσική του Νίκου Παπαδογούλα, ενώ την αφήγηση κάνει ο Γιώργος Κέντρος.
Στο σύντομο εισαγωγικό κείμενο που γράφτηκε αποκλειστικά για το πρόγραμμα ταινιών «Κείμενα», η Μαρία Γεντέκου και η σκηνοθέτις Καλλιόπη Λεγάκη περιγράφουν τον Πετρόπουλο ως «έναν από τους τελευταίους ρομαντικούς της εποχής μας».
Είναι άλλη μία ταινία που μεταδίδεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΡΤ με την documenta 14, που περιλαμβάνει προβολές ταινιών κάθε Δευτέρα (ΕΡΤ-2, 24.00) ώς και τις 18 Σεπτεμβρίου. Τα φιλμ που προβάλλονται είναι διαθέσιμα στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.


______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου